## Saturday, July 27<sup>th</sup>

Reception [3<sup>rd</sup> floor Lobby]

## [Morning]

10:30-12:10 (100 minutes) [3<sup>rd</sup> floor Conference Room] 10:30-12:25 (115 minutes) [1st floor Meeting Room, Panel Presentation I (in English and Japanese) face-to-face only] Reading of An Inquiry into the Good (善の研究) Nishida's *Auseinandersetzung* with Hegel ŌHASHI Ryōsuke (Japanese-German Culture Institute) (Introductory Lecture) 「〈私の立場から見たヘーゲル弁証法〉について」 Reading of An Inquiry into the Good Part 3, Chapters 3 Sova P. K. CERDA (Kyoto University) (in English) and 11 [An Inquiry into the Good as Post-Kantian Metaphysics] Steve LOFTS (Nanzan Institute for Religion and Culture) (in Chair: MATSUMOTO Naoki (Doshisha Women's College of Liberal Arts), and NAKAJIMA Yuta English) Nishida's Mahāyāna Buddhist Rethinking of Sittlichkeit in (Ishikawa Prefectural Nursing University) 「絶対矛盾的自己同一」 司会: Steve LOFTS (Nanzan Institute for Religion and \*Please bring your own text of An Inquiry into the Good Culture)

[Lunch break] 12:10/12:25-13:55 (105/90 minutes)

For lunch, please use the restaurants located in front of Ikebukuro Station or along Kanamecho Street on the north side of the campus. The school cafeteria is not open.

## [Afternoon]

13:55-14:00 (5 minutes) President's greetings [3<sup>rd</sup> floor Conference Room]

14:00-15:30 (90 minutes) Open Lecture [3<sup>rd</sup> floor Conference Room]

Lecturer: HIGAKI Tatsuya (Senshu University) Moderator: MORINO Yusuke (Kanazawa Gakuin University)

「西田、シェリング、ベルクソン――自然哲学の現代ヴァージョンを考える――」

15:40-17:20 (100 minutes)

Panel Presentation II(1) [3<sup>rd</sup> floor Conference Room]

「Muga (無我 anattā), Musō (無相 animittā) and a Culture of Mu (無 wu)」

- ◆ CHEUNG Ching-yuen (The University of Tokyo)「無相の相」
- ♦ CHIU Yi-fei (Rissho University)

「西田幾多郎と和辻哲郎の文化論における「形」と その現象学的意義」

♦ KUWAYAMA Yukiko (The University of Tokyo)

「上田閑照の「自己の現象学」における無我と非我 について」

Moderator: KUWAYAMA Yukiko (The University of Tokyo)

15:40-17:20 (100 minutes)

Panel Presentation II(2) [1st floor Meeting Room]

Dostoevsky and Nishida, Nishitani, and Takizawa: Focusing on Freedom and Nihilism

♦ OTA Hironobu (Ehime University)

「西谷啓治とドストエフスキー

- ――西田の解釈を踏まえつつ――」
- ♦ ISHII Samoa (Atomi High School)

「滝沢克己とドストエフスキー

――西田の宗教論を手引きとして――

Moderator: TAKEHANA Yosuke (Fukuoka University)

[Morning] 9:30-12:45 (195 minutes) (Presentate	ion 25 minutes + Q&A 10 minutes) x 2 people + 5 minutes break = 195 minutes
Research Presentation ① [3 <sup>rd</sup> floor Conference Room]	Research Presentation ② [1st floor Meeting Room]
1) IWAI Yoko (Tokyo Woman's Christian University)	1) OHTA Takashi
"Absolute nothingness" in late Nishida's philosophy: as a	A Comparative Study of Kitaro Nishida and Constitution of Japan
theory of overcoming conflict through the "mediator of	Moderator: ITABASHI Yujin (Rissho University)
nothing"	
Moderator: MATSUMOTO Naoki (Doshisha Women's	
College of Liberal Arts)	
2) URAI Satoshi (Hokkaido University)	2) OCHIAI Kaichi (Rissho University)
What Nishida Philosophy Should Be: Tanabe Hajime's	Position of Act in the "Eternal Now": As a point of contact with
Challenges in his Early Works	the "Self-Awareness of Absolute Nothingness" Moderator:
Moderator: TAKEHANA Yosuke (Fukuoka University)	Felipe FERRARI GONÇALVES (Yokkaichi University)
3) INOHATA Jiro (Hokkaido University)	3) Richard STONE (Waseda University)
Necessity of an act: towards the reconstruction of practical	Other Minds in Pure Experience? Rethinking the Problem of
philosophies of the Kyoto School	Solipsism in Nishida's Early Philosophy
Moderator: OTA Hironobu (Ehime University)	Moderator: KUMAGAI Seiichito (Kameda Univerity of Health
	Sciences)
4) SAKURAI Kan (Nihon University)	4) TAKEUCHI Sayaka (Kyoto University)
The Logic of Criticism of Nation in NISHIDA's Religious	Nishida Kitarō's "I-Thou Dialogue" as the Verbal Event of
Theory	"Expression"
Moderator: MIZUNO Tomoharu (Kansai University)	Moderator: ISHII Samoa (Atomi High School)
5) SUGAWARA Jun (Nihon University)	5) TAGUCHI Genichirō (Jiyu Gakuen)
The Conception of Inverse Response in Abe Masao	Kitarō Nishida and Yūjirō Motora: An Examination of their
Moderator: SHIRAI Masato (Rissho University)	Responses about Nishida's Early Thought as 'Psychologism'
	Moderator: NAKAJIMA Yuta (Ishikawa Prefectural Nursing

[Lunch break] 12:45-13:45 (60 minutes)

For lunch, please use the restaurants located in front of Ikebukuro Station or along Kanamecho Street on the north side of the campus. The school cafeteria is not open.

University)

## [Afternoon]

13:45-14:15 (30 minutes) General Meeting [3rd floor Conference Room, face-to-face only]

14:15-17:05 (170 minutes) Symposium「西田幾多郎とベルクソン」〔3rd floor Conference Room〕

(40 min presentation from each of the two panelists) + 10 min break + 30 min panelists discussion + 50 min general discussion

Moderator: SUGIMURA Yasuhiko (Kyoto University)

Panelists: NAKAMURA Noboru (Chuo University)

「「絶対無の場所」と「純粋知覚」」

HIRAI Yasushi (Keio University)

「瞬間の未完了――拡張ベルクソン主義者西田幾多郎――」