## The 21st Annual Conference of the Nishida Philosophy Association Program

Venue: Kyoto University's Faculty of Letters (Yoshida Campus, Main Campus)

Saturday, July 22nd

Reception • Waiting Room [Lecture Room 1]

## [Morning]

10:30-12:25 (115 minutes) Reading of *An Inquiry into the Good* (善の研究) (Introductory Lecture) [Venue: Underground Conference Room, in-person only]

Chair: NAWA Tatsunori (真宗大谷派教学研究所) and ISHII Samoa (Atomi High School)

Reading of An Inquiry into the Good Part 4, Chapter 4 \*Please bring your own text of An Inquiry into the Good.

10:30-11:45 (75 minutes) Research presentation I [Venue: Lecture Room 2] [Presentation 25 minutes + Q&A 10 minutes) x 2 people + 5 minutes break

1) Steve LOFTS (King's University College at Western) (in English)

Nishida's Auseinandersetzung with Hegel' s Philosophy of Right: Infinity, Bottomless Time, the Historical World, and Ethical life

Moderator: ISHIHARA Yuko (Ritsumeikan University)

2) Sova P. K. CERDA (Kyoto University) (in English)

Religion and Philosophy: Contextualizing Nishitani's Critique of Nishida

Moderator: Enrico FONGARO (Nanzan University)

[Lunch break] 12:25/11:45 -13:55 (90/130 minutes)

Feel free to go to restaurants around the campus.

Cafeteria Renais on the Western Campus is expected to be open.

## [Afternoon]

13:55-14:00 (5 minutes) President's greetings [Venue: Lecture Room 3]

14:00-15:30 (90 minutes) Open Lecture [Venue: Lecture Room 3]

Moderator: Felipe FERRARI GONÇALVES (Yokkaichi University)

Lecturer: KAZASHI Nobuo (Hiroshima City University)

「哲学の始め、場所と言語行為、経験とテクノロジー ――多元主義的脱構築に向けて――」

15:40-17:10 (90 minutes) Panel presentation [Lecture Room 3] 25 minutes presentation x 2 people + 15 minutes discussion between

panelists + 25 minutes general discussion

"Inverse Correspondence" and "Non-reversibility": On the philosophical interaction between NISHIDA Kitarō and TAKIZAWA Katsumi

Moderator: SHIRAI Masato (Rissho University)

Panelists: KITA Motonori (Kansai University)

「西田哲学における不可逆と逆対応——『無の自覚的限定』から「場所的論理と宗教的世界観」まで——」

MAEDA Tamotsu (Takizawa Katsumi Association)

「拙著『西田幾多郎と瀧澤克己』について」

17:30-19:30 (120 minutes) Gathering [Lecture Rooms 1 and 2]

[Morning] 10:00-11:55 (115 minutes)

Research presentation II ① [Underground Conference Room] [25 minutes presentation + 10 min Q&A) x 3 people + 5 minutes break x 2 = 115 minutes

1) OCHIAI Kaichi (Rissho University)

"Acting Universal in a Broad Sense" and Negativity in Nishida's The Self-Aware System of Universals

Moderator: KETA Masako (Kyoto Univerisity)

2) MORI Rei (Kyoto University)

Why the Personal Self Is Not the Historical Shutai: Nishida's Concept of "Shutai" in the Latter Period

Moderator: ITABASHI Yujin (Rissho University)

3) IWAI Yoko (PhD (Hitotsubashi University))

On the emergence of the symbolic emperor system in Kitaro Nishida's Theory of the Emperor

Moderator: NAKAJIMA Yuta (Ishikawa Prefectural Nursing University)

Research presentation II ② [Lecture Room 2] (Presentation 25 minutes + Q&A 10 minutes) x 3 people + 5 minutes break x 2 = 115 minutes

1) OHTA Takashi

The preamble to the Constitution of Japan is the thought of Kitaro Nishida

Moderator: OKUMA Gen (Rikkyo University)

2) MATSUGI Takaya (Osaka University)

Dialectic-Material Body: The Examination of Individuals and Body in The Self-aware Determination of Nothingness

Moderator: SUGIMURA Yasuhiko (Kyoto University)

3) Agnieszka KOZYRA (University of Warsaw)

「西田幾多郎の絶対矛盾的自己同一の論理とパーシー・W・ブリッジマンの操作主義の理論」

Moderator: TANAKA Yutaka (Sophia University)

[Lunch break] 11:55-13:30 (95minutes)

Feel free to go to restaurants around the campus. The University's Cafeteria will be closed.

## [Afternoon]

13:30-13:50 (20 minutes) General Meeting [Lecture Room 3, in-person only]

14:00-16:50 (170 minutes) Symposium 「西田幾多郎とプラグマティズム」 [Lecture Room 3]

(40 minutes presentation from each of the two panelists) + 10 minutes break + 30 minutes discussion between panelists + 50 minutes general discussion

Moderator: NAKAJIMA Yuta (Ishikawa Prefectural Nursing University)

Panelists: ISHIDA Masato (University of Hawaii)

「パースの時代・西田の場所――連続と断絶のはざまから――」

OKINAGA Takashi (Teikyo University)

「ジェイムズ、西田と現代汎心論」